Landelijk Meldpunt Herbegraven

Herbegraven

Tarieven herbegraven

Melding tot herbegraven stoffelijke resten (persoonlijke melding)
Doet u een melding om uw dierbare(n) te herbegraven op onze islamitische begraafplaatsen? Dan hanteren wij de volgende grafkosten: 

TARIEVEN HERBEGRAVEN

Tarieven herbegraven stoffelijke resten*

Normaal graf €3075,- (incl. RVS monument)
Kind 1 jaar tot en met 17 jaar €1585,- (incl. RVS monument)
Verzamelgraf €565,- (monument niet inbegrepen)
Doodgeboren baby / baby (0 tot 12 maanden) € 790,- (monument niet inbegrepen)
Foetus tot 23 weken en 6 dagen €565,- (monument niet inbegrepen)
Foetus ouder dan 23 weken en 6 dagen €565,- (monument niet inbegrepen)

Inbegrepen zijn:

De bekisting (grafkelder)
Onderhoud en beheer graf
Administratiekosten

Let op! Een RVS herdenkingsplaat (monument) is bij een (doodgeboren) baby en foetus niet inbegrepen.
Dit kan via www.bibin.nl tegen betaling besteld worden.

Meer informatie:
*) De genoemde tarieven zijn in euro’s inclusief BTW en kunnen zonder vooraankondigingen worden gewijzigd. Zet- en drukfouten zijn voorbehouden. De tarieven worden jaarlijks geïndexeerd

Melding tot ruiming moslimgraven
Bent u een gemeente die eigenaar is van een algemene begraafplaats of een geregistreerde begraafplaatsbeheerder? En bent u van plan om moslimgraven te ruimen omdat de grafrechten niet of onvolledig betaald zijn, dan kunt u ook melding doen. Samen bekijken we hoe de stoffelijke resten herbegraven kunnen worden op onze islamitische begraafplaatsen.

Islam en begraven

Wat zegt Islam over het opgraven en herbegraven van stoffelijke resten?
Vanuit de Koran en de Sunnah zijn er geen richtlijnen bekend dat het opgraven en/of ruimen van het graf regelt. We moeten onze antwoorden dus zoeken in uitspraken van de geleerden. Opgraven mag alleen gebeuren wanneer hier een legitieme reden voor is.  In zowel Mekka als Medina worden graven geruimd naar een aantal jaar, zodat er nieuwe overledene kunnen worden begraven. De gevonden resten worden herbegraven.

Wel moet men uiterst voorzichtig zijn bij een opgraving. De profeet Mohammed, vrede zij met hem heeft gezegd:
“Het verbrijzelen van de beenderen van een gelovige overledene is vergelijkbaar met het feit ze te verbrijzelen terwijl hij nog leefde” (Abu Dawud 2792, Ibn Maja 1606 en Ahmad 23545)

Ibn Qudaamah zei in al-Mughni (2/194):

“Als het zeker is dat de dode is gedesintegreerd en tot stof is vergaan, is het toegestaan om zijn graf op te graven en er iemand anders in te begraven. Als daar enige twijfel over bestaat, moet worden verwezen naar de deskundigen. Als een persoon graaft en botten vindt, moet hij ze begraven en ergens anders verder graven. Dit werd verklaard door Ahmad.”

Imam Al-Shaafa’i zei in l-Umm (1/316):

over degene die de botten van de dode opgraaft:

“Als de botten van de dode persoon eruit worden gehaald, geef ik er de voorkeur aan dat ze worden teruggezet en begraven.”

Wat zegt de Nederlandse Wet op lijkbezorging over opgraven en herbegraven?
Uit de wetsgeschiedenis blijkt, dat het uitgangspunt van de wet is: eens begraven blijft begraven. Toch kunnen er situaties zijn waarin het nodig is een overledene op te graven, bijvoorbeeld in het geval van strafrechtelijk onderzoek. Een officier van justitie kan daartoe dan bevel geven. Maar ook nabestaanden kunnen een motief hebben om een overledene op te laten graven. Het is volgens artikel 29 van de Wet op de lijkbezorging aan de burgemeester om te beslissen op een verzoek daartoe van de nabestaanden. Deze toestemming wordt alleen verleend als ook duidelijk is wat er met de overledene gebeurt. Opgraving geschiedt immers met het doel de overledene elders opnieuw te begraven of te laten cremeren.

Verschil tussen een graf ruimen en het opgraven van stoffelijke resten.
Het opgraven van een overledene geschiedt met het doel de overledene elders her te begraven. Het opgraven van een overledene gebeurt op verzoek van de familie. Hiervoor is een vergunning nodig die wordt afgegeven door de burgemeester. Het ruimen van een graf geschiedt met het doel het graf te ontdoen van de stoffelijke resten.

Waarom wordt er opgegraven? 

Opgraving en/of ruiming kan meerdere oorzaken hebben:

  • Opgraving in opdracht van de officier van justitie;
  • Het graftermijn is verlopen en de familie wil de overledene elders voor onbepaalde tijd herbegraven. (Dit kan ook in het buitenland zijn. ;
  • Het graftermijn is verlopen en er zijn geen nabestaanden of rechthebbenden meer. De eigenaar/beheerder van de begraafplaats zal dan na enige tijd over gaan tot het ruimen van een graf.